Eén gezaghebbend, strategisch ondermijningsbeeld

Eén gezaghebbend, strategisch ondermijningsbeeld

Het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit (SKC) werkt aan het doorgronden van de zogeheten ondermijning, waarbij criminelen onze samenleving en legale economische structuren proberen te misbruiken voor hun illegale activiteiten. 

Het SKC kijkt naar trends, patronen en dreigingen in de georganiseerde criminaliteit. Zowel in ons land als over de grens. Hierbij gaat het niet alleen over dreigingsbeelden rondom bijvoorbeeld het aantal kilo’s cocaïne of de hoeveelheid wapens. Ook worden de financiële stromen in kaart gebracht, het netwerk van criminelen en de verschillende communicatielijnen. Kortom de hele criminele infrastructuur.

Die totale informatie wordt geduid en beschikbaar gemaakt voor alle organisaties; lokaal, nationaal en internationaal, die ondermijnende criminelen aanpakken. Dit als voorzet voor een gezamenlijke aanpak.

Zo wordt kennis, expertise en informatie van opsporingsorganisaties en vooraanstaande private partners gecombineerd tot één integraal, objectief en gezaghebbend ondermijningsbeeld.

“We willen weten waar ondermijning toeslaat, hoe de criminelen gebruik maken van onze samenleving maar ook wat maakt dat jongeren bepaalde keuzes maken om voor het vak ‘crimineel’ kiezen. Als we dit soort zaken beter weten en gezamenlijk, structureler kunnen aanpakken, word je als overheid ook veel effectiever en wendbaarder. Met dit Kenniscentrum zorgen we dat er een objectieve en strategische informatiepositie over ondermijning komt. Noem het een crimineel weerbericht op strategisch niveau”

  Tom Driessen, kwartiermaker SKC. 

Komt u naar de Open Dagen?
Meld u dan nu aan.

Wij zien u graag op dinsdag 31 mei
of donderdag 2 juni 2022.