Column: Mooi voetbal is leuk, maar wel om te winnen!
Nog nagenietend van de bekerfinale in de Kuip tussen Ajax en PSV vond weer de volgende aanslag plaats in een portiekwoning in Amsterdam-Oost. Niets nieuws, in Rotterdam hadden dit jaar al 50 explosies plaatsgevonden met een relatie in het criminele milieu.
Liquidaties, ernstige intimidaties, explosieven bij woningen en zelfs aanhoudingen binnen de advocatuur. Dit is zorgwekkend en geeft het gevoel dat veiligheid verre van normaal is in Nederland.
Snot voor de ogen
Al tientallen jaren werken politie en andere opsporingsorganisaties het snot voor de ogen in het voorkomen en het opsporen van criminelen. Er is niet alleen flink geld gestoken in de capaciteit voor opsporing maar ook de kwaliteit is fors toegenomen. Ook wordt er in ons land als over de grens volop samengewerkt. De recherche in Nederland staat op een hoog niveau.
Maar wat helpt het echt? Er heerst niet echt het gevoel dat het de goede kant op gaat. Een heuse worsteling! De maatschappelijke dreiging van georganiseerde criminaliteit neemt alleen maar toe. De enorme hoeveelheid crimineel geld en de omvang van ernstig geweld, corrumperen onze steden, onze jeugd en daarmee onze toekomst.
M’n gedachten dwalen af naar afgelopen weekend, de bekerfinale in de Kuip. Ook in deze wedstrijd keek ik met verbazing naar de worsteling van deze teams. Zoals vaak werd gesteld dat Ajax dit seizoen wedstrijden verliest, die het op papier zou moeten kunnen winnen.
Ik vroeg me af hoe het dan toch kan dat een club als Ajax die steeds meer goede spelers heeft, steeds meer financiële armslag kent voor aankoop van nog betere spelers, voor betere trainingsfaciliteiten, voor de medische begeleiding, etc., toch niet in staat is om de belangrijke wedstrijden te winnen?
Beste strategie
Het antwoord is volgens mij dat topwedstrijden niet gewonnen worden door de beste spelers op te stellen, maar door het team die de beste strategie heeft. In de Champions League is kennis van de tegenstanders op alle vlakken vanzelfsprekend en is het de basis voor de eigen wedstrijdstrategie. De onrust die thans aanwezig is bij Ajax op het vlak van de technische leiding (trainers) etc. verklaart waarschijnlijk dan ook dat het er bij Ajax momenteel (nog) niet uitkomt.
Wat ik al stelde de Nederlandse opsporingsdiensten hebben hoogwaardige spelers en teams. De bestrijding van georganiseerde criminaliteit is, helaas, tegenwoordig slechts gericht op de aanhouding van (belangrijke) criminelen, inbeslagnames van drugs en vervolgens het over gaan naar de volgende zaak.
Waar blijven wij?
Maar wat ik me iedere keer weer afvraag… Waarom blijven wij, waar het gaat om de bestrijding van georganiseerde criminaliteit, volharden om NIET te investeren in strategie? Waarom blijft (multidisciplinaire) samenwerking beperkt tot het elkaar operationeel ‘de bal toe spelen’ en zit er geen gezamenlijk wedstrijdplan achter.
Want welke kennis hebben wij nu eigenlijk over de tegenstander om onze strategie te bepalen? Vaak beperken wij ons tot het trainen van nog betere spelers (opsporingsteams) en wordt er vertrouwd op mooie acties in het veld (aanhoudingen en inbeslagnames).
Het feit dat we de wedstrijd maar blijven verliezen van de georganiseerde criminaliteit, boeit ons klaarblijkelijk minder. We wijzen liever op onze mooie acties in de wedstrijd.
Zou de bevolking dit spelletje langzaam aan niet doorhebben? Wordt het niet eens echt tijd voor strategische actie op het speeldveld?
Tom Driessen, directeur Strategisch Kenniscentrum Ondermijnende Criminaliteit.