• Home
  • Nieuws
  • Eerste Zeeuwse datawetenschappers aan de slag bij het SKC

Eerste Zeeuwse datawetenschappers aan de slag bij het SKC

Vlissingen – De inkt van de gezamenlijke pennenstreken onder de overeenkomst tussen John Dane, voorzitter HZ University of Applied Sciences en Tom Driessen, kwartiermaker Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit (SKC) is nog niet droog of de eerste uitwerking van de samenwerking is al in de praktijk gebracht. Zo zijn de eerste afgestudeerde datawetenschappers van de HZ al aan de slag gegaan bij het SKC en voeren verschillende groepen studenten internationale onderzoeksprojecten uit voor het centrum.

Het SKC werkt met veel partijen samen, zoals de Politie, het Openbaar Ministerie, de FIOD, Douane, Belastingdienst en de Koninklijke Marechaussee, maar ook onderwijsinstellingen, gemeenten en de Landelijke Fenomeentafels. Zij brengen hun expertise en informatie samen om te zien hoe georganiseerde criminaliteit zich ontwikkelt en hoe je die het beste kunt aanpakken.

Onderzoek naar brede data

De HZ is één van de kennispartners. De hogeschool doet apart en samen met het SKC onderzoek. Daarnaast lopen studenten stage bij het SKC. De opleiding HBO-ICT en het lectoraat Data Science zijn aangesloten. “Van daaruit vindt onderzoek plaats. Data vormen de sleutel hierbij”, zegt John Dane, voorzitter van het College van Bestuur. “Onze studenten, datawetenschappers en docent-onderzoekers verzamelen en onderzoeken relevante data, verrijken die en ontsluiten belangrijke informatie.” Het gaat bijvoorbeeld over het creëren van inzicht in wanneer, in de tijd gezien wat en waar plaatsvond en waar dat mee samenhing. Op basis van zulke informatie kunnen datawetenschappers patronen herkennen die als basis dienen voor mogelijke voorspelmodellen. “Daar kun je wat mee: beleid maken en beslissingen nemen”, aldus Dane.