• Home
  • Nieuws
  • Minister Yeşilgöz-Zegerius opent het SKC in Vlissingen

Minister Yeşilgöz-Zegerius opent het SKC in Vlissingen

Vlissingen – Met de overhandiging van de zogeheten Challenge Coin door directeur Tom Driessen (SKC) aan minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (ministerie Justitie en Veiligheid) werd het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Criminaliteit (SKC) op woensdag 1 juni 2022 officieel geopend.

Na de opening worden de officiële gasten meegenomen op een ‘Criminele wereldreis’ langs 7 gebieden die een dreiging vormen voor ons land. De opening vond plaats in het SKC-pand aan het Bellamypark 3-5 in Vlissingen.

Trends en patronen in criminaliteit

Drugs, zware vuurwapens, liquidaties en miljarden euro’s crimineel geld. De dreiging van deze vormen van ondermijning is niet meer weg te denken uit onze wereld. In Nederland gebeurt al veel op het gebied van het bestrijden van criminaliteit, maar die strijd wil het SKC nog beter en slimmer aanpakken. Daar is meer kennis voor nodig.

Zo gaat het SKC dreigingsbeelden opleveren voor het doorgronden van de zogeheten ondermijning, waarbij criminelen onze samenleving en legale economische structuren proberen te misbruiken voor hun illegale activiteiten. “We willen weten waar ondermijning toeslaat, hoe de criminelen gebruik maken van onze samenleving maar ook wat maakt dat jongeren bepaalde keuzes maken om voor het vak ‘crimineel’ kiezen”, vertelt Tom Driessen.

Crimineel weerbericht

“Als we dit soort zaken beter weten en gezamenlijk, structureler kunnen aanpakken, word je als overheid ook veel effectiever en wendbaarder. Met dit Kenniscentrum zorgen we dat er een objectieve en strategische informatiepositie over ondermijning komt. Noem het een crimineel weerbericht op strategisch niveau”, aldus Driessen.

Het nieuwe Strategisch Kenniscentrum kijkt naar trends en patronen in hoe de georganiseerde criminaliteit in ons land en over de grens werkt. Daar worden dreigingsanalyses van gemaakt. Het SKC, met als thuisbasis Vlissingen, groeit de komende jaren uit tot een breed kenniscentrum op het gebied van ondermijning met 25 hoogwaardige arbeidsplaatsen.

Het SKC werkt met veel partijen samen, zoals de Politie, het Openbaar Ministerie, de FIOD, de Douane, de Belastingdienst en de Koninklijke Marechaussee, maar ook tal van onderwijsinstellingen en gemeenten.

Het SKC is onderdeel van een zogeheten Law Delta waar verder een hoog beveiligde rechtbank en extra beveiligde gevangenis deel van uitmaken. Dit als onderdeel van het compensatiepakket ‘Wind in de Zeilen’.