• Home
  • Nieuws
  • Politiediensten speuren naar diepere oplossingen in strijd tegen cocaïne

Politiediensten speuren naar diepere oplossingen in strijd tegen cocaïne

Hoe kan nieuwe technologie zoals Artificial Intelligence worden ingezet om de handel in cocaïne te bestrijden? Kunnen data- of geluidsanalyse, PET (privacy enhancing technologies) of chat GPT een rol spelen in het detecteren van containers met drugs, vervoer ervan of de opslag in wijken? Over dit soort vragen dachten politiemensen uit Nederland en België de afgelopen dagen samen na bij het Strategische Kenniscentrum Ondermijnende Criminaliteit in Vlissingen.

De politie in Nederland en België werken al langere tijd samen als het gaat om het bestrijden van de handel in cocaïne en alle criminaliteit die daarmee samengaat. Schietpartijen, explosies, jonge mensen die worden ingezet als uithalers, of om auto’s te stelen voor het vervoer van drugs, witwassen; de lijst van criminaliteit die samenhangt met de handel in cocaïne is lang.

Antwerpen en Rotterdam

De havens van Antwerpen en Rotterdam spelen een cruciale rol. Maar ook in de achterliggende wijken, waar bijvoorbeeld de opslag en de verkoop plaatsvindt en waar de jongeren worden geronseld voor de uitvoerende klussen, is de impact van de drugsproblematiek groot. In een diverse setting is nagedacht hoe we de lopende samenwerking nog verder kunnen intensiveren. En hoe de inzet van nieuwe technologie daarbij kan helpen. Het leverde frisse ideeën op die het zogeheten Q-LAB verder gaat onderzoeken en waar mogelijk samen met partners vorm gaat geven in een experiment.