Publicaties
Hier vind je de afgeronde studies en analyseproducten van het SKC. Deze publicaties zijn opgebouwd uit openbare bronnen en brengen actuele, deskundige en betrouwbare inzichten samen. Elk product draagt bij aan een scherper, integraal en actueel beeld van ondermijning door georganiseerde criminaliteit.

Deze strategische blik van het Strategisch Kenniscentrum Ondermijning (SKC) heeft tot doel de dynamiek weer te geven van de internationale cocaïnemarkt. Het vormt tevens een aanvulling op de Trans-Atlantische Corridor-studie (SKC, 2022) en de TAC-jaaroverzicht 2023/2024.
Aan de hand van enkele kerngetallen rond de activiteiten en effecten van de cocaïnehandel via buurlanden, met name Brazilië en Ecuador, en van de cocaïneproductielanden Colombia, Peru en Bolivia wordt meer zicht op de laatste ontwikkelingen verkregen.

De Oost-Europa Studie is de tweede transnationale studie van het Strategisch Kenniscentrum Ondermijnende Criminaliteit (SKC) waarin de ontwikkeling van ondermijning door georganiseerde criminaliteit over een periode van 30 jaar wordt onderzocht.
Dit overzicht geeft een historisch, geografisch en criminologisch beeld van de transnationale georganiseerde criminaliteit tussen Oost-Europa en Nederland.
Het SKC bestudeert en duidt trends en ontwikkelingen in hoe georganiseerde criminaliteit in ons land en over de grens werkt. Het SKC levert onder andere studies naar georganiseerde criminaliteit binnen bepaalde geografische gebieden. De transnationale studies worden periodiek aangevuld met jaaroverzichten en themastudies.

Het SKC monitort het mondiale criminele weer en duidt de effecten voor Nederland.
In dit Crimineel Jaaroverzicht presenteert het Strategisch Kenniscentrum georganiseerde ondermijnende Criminaliteit (SKC) opvallende waarnemingen en extremen in het crimineel weer van 2022-2023 (t/m oktober.) op de trans-Atlantische cocaïnecorridor.
De stijgende cijfers zijn verontrustend, maar passen in het beeld van het criminele klimaat van deze corridor

Het Crimineel Klimaatrapport ‘De trans- Atlantische Corridor – Cocaïne’ beschrijft hoe de georganiseerde misdaad zich over een periode van 30 jaar ontwikkelt.
Hiervoor wordt verwezen naar klimaatbeelden zoals die gebruikt worden in de geografie. Net als bij het gewone klimaat, kan het crimineel klimaat veranderen door natuurlijke en menselijke invloeden. Ook kunnen extremen (denk aan geweld in de onderwereld of mega drugsonderscheppingen) in het ene gebied invloed hebben op het andere gebied.
De Trans-Atlantische Corridor is de eerste internationale studie van het SKC. Het doel is om overzicht te krijgen van de belangrijkste ontwikkelingen van georganiseerde criminaliteit met risico’s voor Europa en Nederland. Deze geografische onderzoeken leveren samen een beeld van de omvang en werkwijze van criminele netwerken.
Bekijk het crimineel klimaatrapport trans-Atlantische corridor