• Home
  • Nieuws
  • UCR en SKC speuren samen naar criminele patronen

UCR en SKC speuren samen naar criminele patronen

Vlissingen – Bert van den Brink, Dean of University College Roosevelt (UCR) en Tom Driessen, directeur Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit (SKC) zetten vandaag hun handtekening onder de samenwerking tussen de organisaties.

Het SKC levert dreigingsbeelden opvoor het doorgronden van de zogeheten ondermijning, waarbij criminelen onze samenleving en legale economische structuren proberen te misbruiken voor hun illegale activiteiten. “We willen weten waar ondermijning toeslaat, hoe de criminelen gebruik maken van onze samenleving maar ook wat maakt dat jongeren bepaalde keuzes maken om voor het vak ‘crimineel’ kiezen”, vertelt directeur Tom Driessen van het SKC.

Crimineel weerbericht

“Als we dit soort zaken beter weten en gezamenlijk, structureler kunnen aanpakken, word je als overheid ook veel effectiever en wendbaarder. Met dit Kenniscentrum zorgen we dat er een objectieve en strategische informatiepositie over ondermijning komt. Noem het een crimineel weerbericht op strategisch niveau”, geeft Driessen aan.

Het SKC bestaat uit een team van experts, data scientists en wetenschappers, vanuit de Politie, het Openbaar Ministerie, de FIOD, Douane, Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee en gemeenten die hun expertise en informatie samen brengen om te zien hoe georganiseerde criminaliteit zich ontwikkelt lokaal, nationaal en internationaal.  Hierbij wordt een partnerschap aangegaan met andere overheidsdiensten, NGO’s, private organisaties, de wetenschap en het onderwijs.

Vandaar ook deze samenwerking met UCR.

Onderzoek naar brede data

UCR gaat met SKC de overeenkomst tekenen om in de toekomst samen te werken op het gebied van Onderzoek en Onderwijs. UCR biedt studenten een brede universitaire bachelor waar het eigen programma samengesteld kan worden uit allerlei disciplines. Docenten en studenten uit de richtingen Data Science, Onderzoeksvaardigheden en Statistiek, Sociologie en Psychologie zien er naar uit om met het SKC te werken. In de toekomst zullen studenten ook hun bachelor scriptie binnen deze context kunnen afronden.

“Aan UCR zijn we altijd op zoek naar vruchtbare samenwerking met maatschappelijke partners. Het data-intensieve onderzoek aan het SKC vormt een uitdagende omgeving voor onze studenten en onderzoekers. Het SKC is een grote aanwinst voor de regio en we zijn verheugd over de samenwerking”, aldus Dean Bert van den Brink.